Традиционни гръцки ястия за Великден

Традиционни гръцки ястия за Великден

Най-клишираното изображението, свързано с Великдена в Гърция, което можеби ви идва на ум, е това на цялото агне на шиш, изпечено до съвършенство. Това не е единственият начин, по който гърците се радват на агнешкото. Великденската маса в Гърция отразява вековната мъдрост, че нищо не трябва да се губи и основните храни на Великден са повече или по-малко едни и същи по цяла Гърция – агнешко или козе месо, карантия, свежи пролетни сирена, маруля, артишок, някои билки, яйца и специални хлябове и сладки. Но регионалните вариации на Великденска тема са огромни.

Специфични рецепти са се развили по места, основавайки се на земеделието, на местната флора, на произхода и историята на местното население. Великден, разбира се, е и празник на пролетта, на прераждането, както буквално, така и фигуративно, а много от храните, които са свързани с празника, символизират това прераждане.

След 40 дни строго пост – продиктуван от гръцката православна църква (но вече рядко следван от общото население) – Великденският празник трябва да започне бавно, с лека храна след полунощната литургия в събота вечер. Постът обикновено се прекъсва с магерица, супа, приготвена на основата на карантия, ароматизирана със сос αυγολέμονο (яйце и лимон). Τσουρέκι (нашият козунак), пухкавият великденски хляб, окрасен с яйца, също присъства на масата, както и салата от марули и копър и купа червени яйца. Следва „борбата“ с боядисаните яйца, а чието яйце стане победител, се казва, че притежателят му ще има късмет през следващата година.

В някои части на страната великденският пост не се прекъсва със супата, а с някакво друго блюдо, като тиликурфа, или сотиран агнешки черен дроб, който е специалитетът на Корфу.

Готвенето

В самата Великденска неделя, храната е през целия празник, което е отнело дни, за да се подготви. В традиционните гръцки домове яйцата са боядисани, а хлябовете и бисквитите са приготвят в срядата преди празника. Великата събота е за направата на магерицата.

Специалитет от агнешко и козе

Цялото агнешко или козе печено е най-популярното основно ястие, което е наистина традиция, която произлиза от централнаЦърция, Тесалия и Румели. На други места специалитети на Великден са различни. Например козата е изборът на месо на много острови в Егейско море, защото козите са по-разпространени от агнетата. Местни готвачи предпочитат да ги пълнят и да ги пекат цели, често в пещта за хляб, а видовете плънка варират според региона. На някои острови е ориз и билки. На други места са борови ядки, стафиди, канела и бадеми също са популярни, както и карантията. На други места пълнежът съдържа и сирене.

Карантия

Нищо не трябва да се губи на Великден и затова гърците отдавна се наслаждават на карантията, като част от традиционния празник. Най-известното ястие е кокореци (κοκορέτσι), вид голяма наденица, обикновено изпечена на шиш, но понякога ипечена на фурна. Съществуват безброй рецепти за дроб и различни подправени блюда. Едно от най-вкусните е ястие, наречено сувлитсес (σουβλίτσες), представлява листа от маруля пълнени с различни вътрешности и приготвени в доматен сос. Това е специалитет на централна Гърция.

Пролетни сирена

Свежите суроватъчни сирена са сезонен деликатес из цялото Егейско море и често присъстват на великденската трапеза в салатите и сладките ястия. Комбинации от агнешко, козе и сирене също е популярно. Едно от най-вкусните ястия идва от Западен Крит, където местните готвачи правят великденски пай със сирене и агнешко, подправен с малко канела.

Хлябове

Гръцкият великденски хляб е пухкав с яйца и украсен с боядисани червени яйца. Той се нарича тсуреки. Плетените ивици символизират Светата Троица, а червените яйца кръвта на Христос.

Захарни изделия

Най-често срещаните сладки са бисквитките, наречени кулуракия (κουλουράκια), които (както и великденския хляб), също обикновено са плетени, след което са намазани с яйце и изпечени.

Сподели


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Покажи
Скрий
error: Не копирай !!
Обадете се
Направление
Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram