Великден в Гърция – 6 гръцки традиции

Великден в Гърция – 6 гръцки традиции

Великден се празнува навсякъде на континента и островите, това е семеен празник, както и най-значимото време в Гръцката православна църква. За църквата това е празник на смъртта и възкресението на Христос, а и също от древни времена, отбелязване на променящите се сезони и пристигането на пролетта.

Страстната седмица или Великденската седмица, включително Великият петък, Великденската неделя и Великденския понеделник, са официални празници в Гърция. Семействата се събират и хората се наслаждават на празнична атмосфера с много прекрасни драдиционни блюда, които гърците спазват през Великдена.

# 1: Печене на цуреки (Τσουρέκι) и червени яйца
В четвъртък вечерта всички гърци се подготвят за Празника. Всички приготвят вкусния сладък Великденски хляб, наречен църеки (или го купува от пекарната, защото е много труден). Той се яде на Великден, тъй като трите плитки на хляба представляват Светата Троица. Много хора дори го нарязват във формата на кръст. Освен това яйцата се варят и оцветяват в червено.

# 2: Църковни камбани, флагове, Гробницата на Исус
На Разпети петък цари мрачна атмосфера, а църковната камбана бие и знамената са спуснати на половина, а в някои села по улиците се носи олтар, представляващ гробницата на Исус. Това тъжно настроение скоро ще бъде прекъснато в истински гръцки стил, с много ядене и силен шум.

# 3: Служба в полунощ и свещи
Късно в събота вечер, преди полунощ, всички хора посещават църквите, които се пълнят по пръсване. После следва фестивал на светлината, който е истинско удоволствие – в полунощ църквата притъмнява и камбаните звънят, за да провъзгласяват възкресението, а хората започват да аплодират и да пускат фойерверки! Гърците купуват или правят свои великденски свещи, които носят в църквата тази вечер. Свещеникът запалва свещ, представляваща вечния пламък на Исус, и всеки пали свещта си от нея. Хората внимателно носят своята свещ у дома и правят черен кръст в къщата си с пламъка, за да го благославят.

# 4: Чукане с червените яйца
После се връщат в домовете си, а семействата седят заедно на масата, за празнична вечеря! Винаги започват с чукането на червените яйца помежду си, което символизира кръвта на възкръсналия Христос. Всеки избира едно яйце, като внимателно избира това, което изглежда най-здраво. Тогава чупенето на яйцата започва! Човек яйцето на друция, казвайки „Ο Χριστός ανέστη“ (което означава „Христос възкръсна“). Другият отговаря, „Αλυτος Ανεστη“ (което означава „Наистина възкръсна!“). Чупенето на яйцата продължава, докато не остане само един победител! Най-силният се казва, че ще има късмет през цялата година

# 5: Ядене на Магирица
След борбата с яйцата, започват да ядат традиционната магирица! Това ястие съдържа печени агнешки дреболии и зелени зеленчуци (маруля, копър и лук), сварени заедно. Традиционно е да се яде магирица, защото символизира края на 40-дневния пост, който гръцките спазват, за да жалееят за смъртта на Исус. Това пиене и ядене продължава до ранните часове, спи се само за да се стане и да се приготви Великденския обяд.

# 6: Печене на Агне
Великденската неделя е още един ден, в който се празнува. Семействата се събират отново преди обяд, за да изпекат агнето на шиш и след това да се насладят на дълъг обяд с много месо, картофи, салати и напитки.

С толкова много забавни и вкусни традиции, прекарването на Великден в Гърция е задължително допълнение към списъка на всеки.

Сподели


1 thought on “Великден в Гърция – 6 гръцки традиции”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Покажи
Скрий
error: Не копирай !!
Обадете се
Направление
Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram