Новогодишния ден в Гърция (Πρωτοχρονιά)

Новогодишния ден в Гърция (Πρωτοχρονιά)

След Коледата децата нетърпеливо очакват Новата година (Πρωτοχρονιά), защото това е денят, когато Свети Василий (Αγίου Βασιλείου) раздава своите подаръци.

В Гърция е обичай да се обменят подаръци за Нова година вместо за Коледа. Подаръците се носят от Свети Василий (Αγίου Βασιλείου). Агиос Василис е гръцкият Дядо Коледа.

В навечерието на Нова година в Гърция е обичайно повечето хора да се съберат, в центъра на града или на плажа, за последно пазаруване или просто на приятна разходка. На главните пътища тийнейджърите и другите млади хора създават маниакална сцена, като обявяват една безкръвна война помежду си, използвайки пластмасови тояги, гигантски пластмасови чукове, спряйове с пяна и свирки като „оръжие“.

По-късно всички приятели се събират в една от къщите, за да свирят заедно на Нова година.

ИГРА НА КРАТИ В ПЪРВИЯ ДЕН НА НОВА ГОДИНА

Тъй като гърците смятат Новата година за нов късмет, обичаят е да участват в хазартни игри на първия ден. В допълнение към държавната лотария, която разиграва 10 милиона евро на Нова година, хората играят карти и залагат на зарове в кафенета, клубове и домове в цялата страна.

В домовете е обичай да се играят картите на Нова година, докато чакат годината да се промени. Залаганите суми обикновено са ниски, за да се осигури приятелска атмосфера, без да се разтройват губещите.

НОВОГОДИШНА ТОРТА (ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ) СЪС ЗЛАТНА МОНЕТА

Разрязването на василопитата е един от малкото стари обичаи, който все още се е запазил. В Крония (празникът на бог Кронос, който е бил почитан в Гърция) и Сатурналията на Рим, сладкиши и торти са били приготвени с монета вътре. Този, който получил парчето с монетата, щял да бъде късметлията в групата.

Православната традиция комбинира този обичай с тортата на Нова година. В новогодишната нощ всички се събират в очакване василопитата да бъде разрязана, когато новата година настъпи. Когато дойде времето бащата, на тържествена церемония, започва да реже тортата. Първото парче е за Христос, второто е за къщата, а след това има парчета за всички присъстващи. Този, който получи парчето с монетата, ще бъде късметлия през годината!

ВЕЧЕРНОТО РАЗВЛЕЧЕНИЕ НА НОВА ГОДИНА

През целия празник посещаемостта в баровете и клубовете е много по-висока, тъй като хората излизат през нощта, за да празнуват. В навечерието на Нова година не можете да влезете след полунощ в тези препълнени нощни заведения, а улиците са толкова претъпкани, че автомобилите се движат със скоростта на охлюв. Забавлението и вълненията продължават до изгрев слънце.

ФОЙЕРВЕРКИТЕ НА НОВА ГОДИНА

През последните години, на централните площади в градовете в цяла Гърция, се поставят изящни фойерверки. Те се организират от различните общини, които също така правят и празнични декорации и спонсорират музикални събития за честванията на празника.

ΠΟΔΑΡΙΚΟ (ПОДАРИКО)

Много хора обръщат особено внимание на добрата / лошата поличба кой ще им влезе първи в дома през новата година (ποδαρικό). В навечерието на Нова година гърците ще поканят близък приятел или роднина, когото смятат за късметлия, да бъдат първите, които идват в къщата им на следващия ден. Често децата се предпочитани за този специален момент, защото децата се смятат за невинни и сърцата им са бчисти и безкористни.

ΚΑΛΗ ΧΕΡΑ

Обичаят (кали хера) е да се дават пари на децата, посещаващи дома на Нова година – обикновено това са внуците или племенниците.

Преди няколко десетилетия парите бяха единственият подарък, който децата получаваха на Нова година. А в много случаи подаръкът е просто сладкиши, тъй като парите са оскъдни, а магазините за играчки почти не съществуваха.

МОРСКИ ЛУК ЗА КЪСМЕТ

Морският лук (scilla maritima) е растение от Крит, което е диворастящо и прилича на голям лук. Животните не го ядат, защото е отровне и може да причини обриви, ако попадне в контакт с кожата.

Дори когато се извади от почвата, то продължава да цъфти и да произвежда нови листа. Хората вярват, че неговата дълго оцеляваща сила може да бъде предадена на хората, както и на неодушевени предмети и поради тази причина морски лук виси в домовете на Нова година.

Това е древен обичай за късмет, който датира от 6-ти век, но днес е поизоставен.

 

Сподели


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Покажи
Скрий
error: Не копирай !!
Обадете се
Направление
Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram