Полезността на маслините „Каламата“

Полезността на маслините „Каламата“

Маслините Каламата са с тъмно лилави на цвят. С произход Гърция, маслините Каламата могат да се ядат самостоятелно или добавени в ястие. Приготвени от напълно узрели маслини, маслините Каламата се мариновани в зехтин или оцет и самогат да се намерят в магазините за хранителни стоки. Маслините Каламата са с високо съдържание на натрий, богати са на здравословни мазнини и съдържат естествен антиоксидант.

Обща хранителна стойност

4-супена лъжица от маслини Каламата, приблизително 8 големи маслини или 10 малки, съдържат 39 калории на порция, незначителни количества протеини, 3,6 грама общи мазнини и 1,1 грама диетични фибри. Подобно на другите маслини, Каламата са добър източник на калций, витамин С, витамин А, витамин Е и витамин К. Маслините Каламата също така осигуряват малко количество магнезий, фосфор и калий, както и витамини от вида B.

Богати на мононенаситени мазнини

Маслините Каламата са с високо съдържание на мазнини, имайки предвид техния размер, като по-голямата част от мазнините са мононенаситени, известни също като „здравословни“ мазнини. 4-супена лъжица маслини Каламата съдържат 2,7 грама мононенаситени мазнини и 0,3 грама полиненаситени мазнини. Останалата част е наситена мазнина, като не съдържат холестерол. Мононенаситените мазнини могат да помогнат за понижаване нивото на холестерола, което намалява риска от инфаркт и инсулт. Те се считат за здравословни, когато се консумират вместо наситените или транс мазнините.

Съдържание на натрий

Имайки предвид здравослосвния характер на маслините Каламата, те са с високо съдържание на натрий, до голяма степен поради процеса на консервиране и съхранение. 4 с.л. от маслините Каламата съдържат 247 милиграма натрий. Като това е само 11 до 16 процента от препоръчителния максимален прием на натрий, процентът е доста висок, като имате предвид малкия размер на порцията. Диета, с високо съдържание на натрий, увеличава риска от развитие на високо кръвно налягане и остеопороза. Ограничете броя на маслините, които ядете, или потърсете нискомаслени маслини Каламата, които понякога се намират при здравословните храни или в специализираните хранителни магазини.

Антиоксидант и противовъзпалителен ефект

Маслините, под формата на зехтин, съдържат фенолни съединения, които са естествени антиоксиданти. Това е съединението, което дава на маслините характерен вкус. Фенолните съединения в маслиновото масло са силен антиоксидант, който защитава тялото ви от увреждания от токсини в околната среда, както и от свободни радикали. Фенолите също могат да бъдат причина за по-ниска честота на сърдечните заболявания и някои видове рак за тези, които спазват средиземноморска диета с високо съдържание на маслиново масло и маслини. Учените са установили, че хора редовно консумиращи маслиново масло и маслини са намалили честотата на хроничните възпаления.

Сподели


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Покажи
Скрий
error: Не копирай !!
Обадете се
Направление
Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram