Какви са гръцките маси с мезета

Какви са гръцките маси с мезета

Вземете вилица и седнете на масата! Приятели и близки се събират на вечер за смях, напитки и най-вече за чиния след чиния възхитителна гръцка храна. Добре дошли в оригинала на гръцкото забавление – гръцката маса.

Преведено буквално, думата мезе (Μεζές) означава вкус или отхапване. Използва се за описване на малки плата от сладки закуски, които се поднасят като комплимент към напитките.

Съществуват много различни типове мезета (μεζέδες), а менюто варира според региона.

Масата с мезета е традиционно място за събиране – топло, привлекателно и винаги непринудено. Това е атмосфера, където платата са общи, разговорът е оживен и темпото е спокойно. Този стил на забавление насърчава хората да дойдат и да се присъединят към партито. Масите се събират заедно, за да се настанят новодошлите и се поръчват още чинии и напитки.

Узо и Мезе – перфектната комбинация

Перфектният партньор на гръцкото мезе е аперитивът с аромат, известен като узо (ούζο). То отваря апетита (όρεξη – orexi) и се комбинира отлично с много различни вкусове. Традиционно, узо-баровете или узуерите ще ви предложат дълъг списък с мезета, които да са вървят заедно с напитката.

Какво има на масата?

Типичната маса с мезета има микс от топли и студени закуски. Може да започнете с малка чиния с хтупкава краставица на ленти и няколко маслини.

Добавете малко парченца сирене Фета или друго страхотно трапезно сирене като Касери (Κασέρι) и доматени резени, подправени със зехтин и поръсени със сушен риган и морска сол. Вкусна топеница от хайвер, наречена тарамосалата (ταραμοσαλατα) с триъгълни пиктки за топене, е също страхотно допълнение.

Менюто може да бъде просто или сложно. В морските села ще откриете малки плата с октопод на скара или пържени миди, наречени маритес (μαριθες). В други части на Гърция се сервират малки кюфтетa заедно с пържени картофи, подправени с лимон. Сервират се още и вкусни триъгълници от кори (φυλλο), пълнени със сирене или (Τυρόπιτες), както и пържено сирене, наречено саганаки (σαγανάκι).

Много градчета са известни с това, че правят свои собствени колбаси, подправени с портокалова кора и ароматизирани с копър. Колбасите се приготвят на скара, нарязват се и се поднасят с лимон. Друго популярно мезе са лозовите сърми, наречени долматакия (ντολμαδακια). Тези малки хапки с ориз, овкусени с лимон, копър и борови ядки, могат да бъдат направени във вегетариански стил, наречени ялантзи (γιαλαντζι) или с говеждо или агнешко месо.

Масата с мезета е мястото, където да бъдете заедно, за да се наслаждаваш на компанията си (παρεα).

Сподели


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Покажи
Скрий
error: Не копирай !!
Обадете се
Направление
Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram