Саганаки (Σαγανάκι) – гръцко сирене изпечено на тиган

Саганаки (Σαγανάκι) – гръцко сирене изпечено на тиган

Като се има предвид колко вкусно е това ястие, саганаки е изненадващо проста гръцка рецепта, поне в основната си форма. Тя има много вариации – можете например да добавите скариди или миди – но опростената версия на саганаки е изключително популярна.

Рецептата приема името си от тигана, в който е направена: сагани (σαγανι) – тава с две дръжки, изработена от много различни материали. Можете да използвате малък тиган за паеля, малък чугунена тиган или овален или какъвто имате, ако нямате и не можете да намерите сагани.

Сервирайте саганаки като предястия или като част от менюто, съставено от разнообразни мезета или разядки. Саганаки върви добре с узо или вино, маслини, зеленчукови кюфтета, домати и хрупкав хляб.

Необходими продукти

  • 0,500 кг твърдо сирене, за предпочитане сирене гравиера;
  • 2/3 чаша брашно;
  • зехтин;
  • 2-3 лимона, разрязани на четери.

Начин на приготвяне

 Нарежете сиренето на ленти или триъгълници с дебелина 1,5 см и с ширина от 6 до 7  см. Всеки резен трябва да е достатъчно дебел, за да не се стопи по време на приготвянето.

Навлажнете всеки резън със студена вода и доваляйте в брашното. Поръсете с излишното брашно.

Загрейте около 1 супена лъжица мзехтин на средно висока температура в сагани или малък тиган с дебело дъно. Чугунът е най-добър за случая.

Изпечете всяко парче сирене в нагрятия зехтин до златисто кафяво, като обръщате спарчетата през средата, за да покафенеят равномерно и от двете страни.

Сервирайте ги топли с изтискания лимонов сок.

Разновидности на рецептата и съвети

Ключът към успеха с това ястие е да загреете зехтина колкото е възможно повече, преди да поставите в него сиренето, но не одопускайте мазнината да започне да пуши.

Използвайте твърдо сирене, което ще се устои на топлината. Автентичната гръцка кухня обикновено използва гравиера, кефалотири или кефалогравиера. Халмуми традиционно се използва в Кипър, а готвачите на остров Хиос предпочитат мастело.

Друг вариант на рецептата е
да потопите, оваляното в брашно сиренето, в разбито яйце преди пържене.

Ако се обичате пикантния вкус, може да добавете малко прясно смлян черен пипер към брашното, преди да оваляте сиренето.

За фламбирана версия на саганаки, прехвърлете готовото сирене в чист сагани или тиган. Налейте малко узо върху него и го запалете, след това го загасете пламъците с лимонов сок. Това не е гръцка традиция, но може да бъде зрелищна демонстрация на събирания и партита.
Сподели


1 thought on “Саганаки (Σαγανάκι) – гръцко сирене изпечено на тиган”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Покажи
Скрий
error: Не копирай !!
Обадете се
Направление
Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram