14 от най-красивите малки градове в Гърция

14 от най-красивите малки градове в Гърция

Лесно можете да се увлечете, като използвате суперлативи, за да опишете малките градове в Гърция. Но наистина ще имате нужда от думи като зашеметяващи, живописни, очарователни и красиви във вашите описания. Всичко друго просто не дава правилна представа за тези малки градчета. От плажовете на юг до планинските селища на север, малките градове в Гърция се появяват пред вас като незабравими места, които отново и отново ще искате да посетите.

14. Фискардо

Живописен е може би най-добрата дума, за да опише Фискардо, рибарско село на Йонийския остров Кефалония. Освен риболовните лодки ще откриете и големи яхти, закотвени в пристанището. Фискардо някога е бил управляван от венецианци, които оставят своя печат върху архитектурния на селото. Едно от 365-те села в Кефалония, Фискардо е дом на плажове с камъни и целувани от слънцето заливчета, с дървета до самия бряг. Фискардо е традиционно кефалонско селище, по-специално, защото е недокоснато от земетресението през 1953 г., което унищожава повечето островни села.

13. Парикия

Построен около пристанище, той е столицата и най-големият град на остров Парос. За много пътуващи това е бърза спирка по пътя към Санторини, но за известно време можете да се забавлявате сред очарованията на Парикия. Парикия е сравнително равен, така че можете да се разхождате или да покарате велосипеди до хубавите плажове. Започнете обиколката си от старата вятърна мелница в центъра на града и оттам се разходете сред варосаните в бяло сгради с цветни врати и прозорци и стигнете до замъка от 13-ти век, най-високата точка на острова.

12. Нафплио

Нафплио е било важно пристанище през Средновековието. Все още обслужващо пътници, то е популярна еднодневна дестинация от Атина. Нафплио се отличава с традиционна гръцка архитектура, въпреки че може да се открият елементи от времето на венецианското управление. Добър пример за микенско възраждане, или нео-средиземноморска архитектура от 20-ти век, може да се открият в сградата на Националната банка на Гърция. Интересни забележителности включват часовниковата кула, църквите, посветени на светиите Никола и Джордж, и ярко осветения през ноща брега.

11. Мецово

Мецово, в Северна Гърция, е популярна зимна дестинация, защото е близо за ски, но всеки път е подходящо време за посещение на това живописно село. Разходете се по калдъръмените улици, започвайки от централния площад. Може би ще се отправите към църквата в Агия Параскеви от 15 век, известна с резбования си дървен олтар. Или можете да посетите замъка от 17-ти век, музея на народното творчество или манастира с водната мелница или да разгледате стенописите от 17-ти век. Завършете деня с местно сирене и вино.

10. Чора, Патмос

Чора, на остров Патмос, вероятно ще се справят с нашата представа за това как трябва да изглежда гръцкото островно селище: Старите бели сгради пълзят по хълма,а на върха му древен византийски манастир. Манастирът от XII век, посветен на Йоан Богослов, доминира в пейзажа на Чора. Стигате до манастира, като се разхождате по тесните пътеки до върха, където ще бъдете възнаградени с невероятна гледка към Егейско море. Макар че има само няколко стотин жители, той е столицата на острова.

9. Галаксиди

Думата „живописен“ не е достатъчна за Галаксиди. Този малък град в Коринтския залив се смята за един от най-живописните малки градове в Гърция. Трудно е да се спори с перфектността му на пощенска картичка. Галаксиди е стар военноморски град, изпълнен с имения, построени от морски капитани и сега е дом на най-важните гръцки корабоплавателни семейства. Можете да научите повече за тях в първия музей на морската история в страната. Разходете се по улиците, за да видите тези неокласически имения, може би дори да останете в някоя, която е превърнато в хотел.

8. Агиос Николаос (Св. Никола)

Името „Агиос Николаос“ се превежда като „Свети Никола“ и със сигурност ще откриете празнична ваканционна атмосфера в този град на остров Крит. Тук има по нещо за всеки: пазаруване, изкуство, хубави плажове, музеи, археологически останки и три брегови линии, които да изследвате. Ако имате достатъчно енергия, можете да поемете по пътека до колоритно близко село, да се гмуркате или да играете голф. Фенове на Дафне дю Маури могат да разпознаят Агиос Николаос от кратката история „Не след полунощ“, която тя написва тук.

7. Митима

Митима, известен също като Моливос, е туристическата столица на остров Лесбос. Този град, с гледки като от пощенски картички, включва кафяви каменни къщи, които се изкачват по хълма и са разположени между морето и византийския замък на Митмина, ключовата местна забележителност. Риболовните кораби запълват пристанището, докато градът е заобиколен от земеделски земи, включително маслинови горички. Посетителите дават високи оценки на гостоприемството тук, както каменните къщи, покрити с цветя допринасят за цялостното очарование на града. Някои го наричат ​​най-красивият град в Гърция.

6. Каламбака

Каламбака е едно от най-красивите места в страната. Лесно можете да разберете защо. Къщите с червени покриви изпълват малката долина между върховете на Метеора, а някои от старите къщи се простират до скалата. Тесните каменни улици ви поглъщат с цветни прелести зад всеки ъгъл. Останки от древен гръцки храм могат да бъдат намерени в църквата от 10 век, посветена на Дева Мария. Освен че е вход към известните манастири на Метеора, Каламбака е също подходящо място за закупуване на ръчно изработени дървени сувенири.

5. Парга

Парга е плакат за гръцките морски курорти. Просто попитайте гърците, кой е град номер 1 са посетителите. Този древен град има пясъчни плажове, идеални за слънчеви бани или плуване. Разпуснете след плажа, като разгледате двата исторически замъка – венециански замък от 14-ти век, който се намира на малък полуостров и руините на замъка Али паша, който гледа към Парга от хълм. Разходете се из близките овощни градини и маслинови горички. Купете си мед от Парга, за да си спомните за вашето посещение, когато се приберете у дома.

4. Град Миконос

Миконос е добро място да се изгубите сред гръцката митология. Наречен е на Миконс, който е син на гръцкия бог на слънцето Аполон. Град Миконос се намира на доста скалист терен. Известен е със своите вятърни мелници, които датират от венецианците; някои вятърни мелници са превърнати в домове. Вие също ще искате да видите Петрос Пеликан, който охранява брега и Малката Венеция – рибарски къщи с балкони, които се простират над водата. Богато декорираните бели къщи придават на Миконос космополитен вид.

3. Сими Таун

Сими е бил център на корабостроенето, но днес той е магнит за пътешествениците. С кафенета и пейки край плажа, с изглед към водата, Сими има космополитно излъчване, където къщите се изкачват по хълма на този планински остров. Големите атракции включват гръцки православен манастир от 18-ти век, замък с изглед към града, построен от рицарите на Св. Йоан, както и множество църкви и параклиси, някои от които са построени от византийците.

2. Монемвасия

Път свързва островното селище Монемвасия с гръцката континентална част на брега на Пелопонес. Монемвасия е средновековен град, известен със своята архитектура, с червени керемидени покриви, покриващи селскиte цветни сгради. Вълните, които се разбиват в скалите, правят това бивше крепостно селище доста живописно. Посетители нарекли Монемвасия „магическо място за приказки“, идеално за романтика. Ще бъдете очаровани, когато видите стария замък, който се простира на острова. Обграденото селище показва доста добре византийското, венецианското и османското си минало.

 

1. Оя

Оя привлича туристи още от 13-ти. Това е продължил през вековете до днес и е една от най-добрите туристически дестинации в Санторини. Хората идват тук заради драматичните изгледи, зашеметяващите залези и да гледат къщите на старите капитани – Оя някога е бил център в търговското корабоплаване. Сградите са снежнобели, църквите са покрити с тъмносини куполи, които се сливат с водата около острова. Селото е без автомобили, така че можете спокойно да се разхождате по тесните улици, сред многото художествени галерии.

Сподели


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Покажи
Скрий
error: Не копирай !!
Обадете се
Направление
Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram