10-те най-добри места в Гърция, които да посетите

10-те най-добри места в Гърция, които да посетите

Известна с множеството си древни руини, белите села, слънчевите плажове, вкусната кухня и приятелската атмосфера, не е чудно, че Гърция се нарежда сред най-добрите туристически дестинации в Европа. Гърция е съставена от планински континент и стотици острови, където всеки един от тях предлага собствени зашеметяващи пейзажи, исторически обекти, нощен живот и културни изкушения. Ето едни от най-добрите места за посещение в Гърция:

10. Нос Суньон

Разположен в най-южния край на полуостров Атика, нос Суньон е най-известен като мястото на руините на древногръцкия храм на Посейдон, бога на морето. Останките са разположение на крайбрежието, заобиколени от трите страни с море. Мястото е популярна дестинция за туристите от Атина, със залеза си над Егейско море, гледан от руините, е един невероятен спектакъл.

9. Солун

Солун е вторият по големина град в Гърция и център на македонския регион Северна Гърция. Оживените фестивали, социалните събития и бурния нощен живот правят този град културната столица на Гърция. Разположени в историческия център на града и в търговския район, Солун предлага стари и нови атракции от византийски стени, Бялата кула и турските бани до цветните пазари, музеите и художествените галерии. Нощният живот на Солун е несравним. От малки таверни до нощни клубове и места за забавление, Солун предлага всичко.

8. Загори

Загори е регион в Северозападна Гърция с много природни красоти, със забележителна геология и два национални парка . Гъстите гори и скалисти планини са набраздени от мощни реки и са осеяни от традиционни села, много от тях имат великолепни каменни къщи, датиращи от края на осемнадесети век. Най-добрият начин, да се насладите на района, е да се разхождате по множество пътеки, свързващи селата. Най-достъпната и удовлетворяваща дестинация е прекрасното дефиле във Викос.

7. Халкидики

Халкидики е полуостров-тризъбец близо до град Солун, с отлични плажове. Трите отделни полуострова могат да бъдат обобщени по следния начин: на Касандра има нощен живот, на Ситония има плажовете, а на Атон има монаси. Най-близо до Солун, Касандра е по-застроен, а по-тихата Ситония има къмпинги, скрити заливи и чисти води. И двата са популярни сред гръцките и източноевропейските туристи. Голяма част от най-източния полуостров принадлежи към монашеската общност на Атон. Достъпно е с лодка и е отворено само за мъже поклонници.

6. Пелопонес

Оформен като голямо листо, Пелопонес традиционно се нарича Мореа, което означава черен лист. Разположен в най-южния район на Европа и Гърция, Пелопонес е широк полуостров, свързан с континента от моста Рио-Антирио. Разпръснати класически гръцки храмове, венециански крепости, византийски църкви и микенски дворци, Пелопонес отразява древните култури и събития от обширната си история. Сред тези древни руини е Олимпия, където са били първите олимпийски игри в чест на Зевс.

5. Делфи

На второ място след Акропола в Атина, Делфи е най-популярният археологически обект в Гърция. Разположен на около два и половина часа от Атина, по склоновете на величествения връх Парнасус, Делфи някога е бил почитан от древните гърци като център на земята. Посветен на бога, Аполон, Делфи е бил важна светиня. В древни времена хората са идвали на това свещено място, за да се допитат до жрицата за съвет по широк кръг от теми – от земеделието до взаимоотношения и политика. Руините и структури в Делфи включват Храма на Аполон, Атинската съкровищница, театър и хиподрум, който някога е бил домакин на събития от древните питийски игри.

4. Метеора

Гръцката дума „метеора“ означава „провесен във въздуха“ и тази фраза правилно описва грандиозните скали, които се издигат на повече от 366 метра във въздуха и гледат към селата Каламбака и Кастраки в северната част на централна Гърция. Това, което прави тези скали още по-вдъхновяващи, са историческите манастири, разположени по протежение на върховете. От началото на 14-ти и 16-ти век, манастирите в Метеора, са построени от монаси, търсещи духовна изолация и свобода от религиозно преследване.

3. Крит

Най-големият от гръцките острови, Крит е просторна земя с приятни контрасти, където пейзажите варират от зашеметяваща брегова ивица до скалисти планини и провинциална местност, осеяна с маслинови дървета. Оживените градове се разпростират отвъд тихите села, изпълнени с кафенета на открито. Известен в историята, Крит все още носи археологически следи от многото цивилизации, които са го обитавали през вековете.

2. Атина

Обитавана повече от 3000 години, Атина е известна като люлка на западната цивилизация и родно място на демокрацията. Градът представлява объркващо съчетание от исторически и съвременни елементи. Атина е известен със своите археологически останки и паметници, като известния Акропол, Партенона, Древната агора и Дионисийския театър. Но Атина не е просто древна руина. Този оживен град също е важен център за бизнес, култура и нощен живот.

1. Гръцките острови

Красивите и екзотични гръцки острови примамват всяка година туристи, което ги прави една от най-добрите туристически дестинации в света. Повече от 2000 острова, от които можете да избирате. От прекрасни плажове, древни руини, колоритни пристанища и активни вулкани, гръцките острови имат всичко.

Част от групата „Циклади“, Санторини е сред най-живописните острови и определено е едно от най-добрите места за посещение в Гърция. Също така част от Цикладите, е и Миконос, който разполага с модерна, космополитна архитектура, съчетана с традиционни бели къщи и улички, подобни на лабиринти. Разположен в Егейско море край брега на Турция, Родос е столицата и най-големият остров на архипелага от Додеканези, популярен със своите великолепни плажове и историческо значение. Най-северният от гръцките йонийски острови, Корфу, е бил контролиран от много чужди сили, особено от венецианците и британците, което се отразява на неговата култура и архитектура.

Сподели


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Покажи
Скрий
error: Не копирай !!
Обадете се
Направление
Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram