Бизнес етикета в Гърция

Бизнес етикета в Гърция

ТОЧНОСТ

Точността не е особено важна за гърците. Те са склонни да закъсняват за срещите, въпреки че очакват техните колеги да пристигнат навреме. Поради това, планирането на среща не винаги е необходимо, но е проява на учтивост. Гърците се наслаждават на общуването с приятели и бизнес партньори. Вечерите са форма на забавление, която отнема няколко часа и обикновено е последвана от напитки.

ПОДАРЯВАНЕ НА ПОДАРЪЦИ

Подаряването на подаръци в Гърция се смята за любезен жест. Гърците обичат да обменят подаръци за Коледа, рождени дни и именнни дни. Въпреки това, тъй като даването на подарък е реципрочен жест, подарък с голяма стойност може да се окаже в тежест за получателя, тъйкато в замяна той трябва да изразходва еквивалентна сума пари за вас. Ето защо един малък подарък би бил оценен. Когато сте поканени на вечеря в гръцки дом, най-често се подаряват цветя, сладкиши, бутилка вино или алкохол.

В Гърция подаръците не са от съществено значение за бизнес взаимоотношенията, а гърците обикновено не очакват да обменят подаръци на първа среща. Независимо от това, един случаен подарък (най-вече на Коледа и Великден) ще бъде много ценен. Отлична бутилка алкохол или вино, офис аксесоари, фин шоколад, са примери за подаръци, които често се подаряват при бизнес взаимоотношения. Подаръците обикновено са добре опаковани и се отварят веднага.

БИЗНЕС ДРЕСКОД

Няма специално изискване за облеклото. Въпреки това, препоръчително е да се обличате консервативно на делови срещи, тъмен цвят за мъжете и професионално облекло за жените, за предпочитане в тъмни или фини цветове, избягвайки провокативното облекло. В някои случаи, в зависимост от ситуацията или бизнеса, по-малко формалното облекло е приемливо. През летните месеци времето е много горещо, особено в големите градове и е приемливо просто да носите риза с панталони и в повечето случаи да не носите вратовръзка. Жените могат да бъдат леко облечени, избягвайки тесни дрехи. В Гърция първите впечатления се основават до голяма степен на начина, по който човек се облечен.

ПОДКУПИ И КОРУПЦИЯ

Индексът за възприемане на корупцията за 2012 г. нарежда Гърция на 94-то място, по отношение на възприеманите нива на корупция от страна на гражданите. Корупцията в Гърция стана преобладаваща след 1981 г ., особенно след влизането й в Европейската общност и избирането на първото социалистическо правителство. Оттогава голям брой големи корупционни скандали (над 150) са били изложени в гръцката преса. (M. Zoakas, 2010).

Гръцкото правителство, с цел борба с корупцията в публичната администрация, създаде контролни органи, които разследват случаи в централните и местните публични сектори.

Подкупът се счита за престъпление  и се наказва с тежки санкции. Конвенцията на ОИСР за борба с корупцията бе ратифицирана от гръцкия парламент на 5 ноември 1998 г. и въведена на 15 февруари 1999 г.

През последните години гръцкото правителство изглежда решено да се бори с корупцията и подкупите чрез увеличаване на ефективността на законодателството и въвеждането на строги санкции. Освен това механизмите за участие на обществеността и прозрачност също са от значение за подобряване оповестяването на съответната информация.

Сподели


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Покажи
Скрий
error: Не копирай !!
Обадете се
Направление
Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram