Гръцки постни понички с мед (Λουκουμάδες)

Гръцки постни понички с мед (Λουκουμάδες)

Локумадес (Λουκουμάδες)

Малки небесни хапки! Удивителен гръцки десерт, който въпреки че е сладко удоволствието, все още отговаря на хранителните указания за пост! Тези традиционни гръцки сладки с мед са определено един от любимите гръцки десерти. Лукумадите са сладки малки медени гръцки понички, които са изпържени до златисто, хрупкави, напоени с мед и гарнирани с нарязани орехи и канела. Просто неустоими!

Съвети за приготвянето на Локумадес (Λουκουμάδες)

Перфектните гръцки понички са хрупкави и златисти отвън и пухкави и ефирни отвътре. За да постигнете тази перфектна текстура, използвайте самонабухващо брашно и мая, за да помогнете на тестото да втаса. Дай му достатъчно време да втаса и ще то ви възнагради с отлична ефирност. Разтворете маята в   хладка вода и нека тестото да втасва в топла среда . Ако температурата в помещението е ниска, малък трик е да подгреете фурната на 40-50 ° С, да я изключите и да поставите тестото в затоплената фурна.

Може би най-важната част при приготвянето на Локумадес е съотношение между вода и брашно. Колкото по-течно е тестото, толкова по-пухкави ще бъдат поничките. Ако добавите малко по-малко вода, то формата ще бъде по-елегантна, но ще бъдат малко по-тежки отвътре. Добавянето на царевично нишесте в тестото помага на локумадите да станат по-хрупкави отвън.

Пърженето на поничките по правилния начин е ключът към успеха. Пържете ги на партиди , така че повърхността на тигана да е удобно запълнена, в противен случай вероятно ще залепнат и температурата на мазнината ще намалее. Не искате вашите локумадес да станат кашави отвътре и по-малко хрупкави отвън.   Насладете се на този вкусен гръцки десерт, докато са все още топли, с дресинг от мед и нарязани орехи!

Необходими продукти:

 • 200 гр. брашно с набухватели;
 • 50 гр. царевично нишесте;
 • 280 гр. вода;
 • 9 гр. суха активна мая (1 1/2 супена лъжица);
 • 1 супена лъжица мед;
 • 1 ч.л. сол;
 • мед и нарязани орехи за гарниране.

Начин на приготвяне:

 1. За да приготвите тази вкусна рецепта за гръцки понички, започнете с разтварянето на маята във водата. Покрийте и оставете да се надигне за около 5 минути, докато се появят балончета.
 2. В отделна купа се добавят брашното, царевичното нишесте и солта и се разбъркват, за да се смесят. Добавете брашняната смес в маслената смес и изсипете меда. Разбъркайте всички съставки заедно, докато тестото стане гладко. Покрийте купата с капак и оставете тестото да се надигне за около 30 минути.
 3. В средно голям тиган изсипете достатъчномазнина, за да запържете добре локумадите. Загрейте мазнината до висока температура (175-180 ° С). Проверете дали мазнината е достатъчно гореща, чрез потапяне на частица от тестото. Ако зацвърчо, мазнината е загрята.
 4. Вземете част от тестото в дланта си и го оформете като топка. След това го пуснете в мазнината и го изпържете до златисто. Повторете тази процедура, докато повърхността на тигана се запълни удобно.
 5. Докато пържите, използвайте лъжица, за да обръщате поничките в мазнината, докато станат златисто-кафяви от всички страни. Поставете локумадите върху кухненска хартия, за да се отцедят и повторете с останалата част от тестото.

След като са готови, поставете тези вкусни златни гръцки медени изкушения върху голям поднос, посипете с (загрет) мед и поръсете с канела и нарязани орехи. Да ви е сладко!

Сподели


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Покажи
Скрий
error: Не копирай !!
Обадете се
Направление
Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram