Никулден в Гърция

Никулден в Гърция

Свети Николай (Николаос) е покровител на Гърция, тъйкато той е защитник на моряци и мореплаватели. На Коледа малките рибарски лодки почитат Свети Никола (особено на островите) с декорации от сини и бели светлини. Традиционно дрехите му са напоени със солена вода, от брадата му винаги капе морска вода и лицето му е покрито с пот, защото се бори с бурите, за да стигне до потъващите кораби и да спаси мъжете от удавяне.

Гръцките кораби носят икона на Свети Николай, тъй като той е смятан за господар на вятъра и бурята. Моряците запалват свещ пред иконата, молейки се за безопасно пътуване. Когато корабът е в опасност, капитанът се моли и дава тържествено обещание да даде тамата (малък кораб от сребро, злато или издялан от дърво), ако достигнат безопасно пристанището. При връщане от такова пътуване капитанът и моряците носят таматата, представящ техния кораб, в църквата. В благодарност за тяхната безопасност, те го поставят пред иконата на Свети Никола. Той се дава като свидетелство за получената защита, а не като застъпничество за бъдеща помощ.

Гръцкият флот също отдава почит на Свети Николай, покровител на моряците, със специална церемония в Гръцката военноморска академия.

Почитан като велик покровител, празникът на Свети Никола е един от най-великите. Поклонниците пътуват до Наксос и Фарос. Предлагат се традиционни ястия от пържена треска с чесън.

Привързаността към Свети Никола е показана и от многобройните малки бели параклиси, които докосват бреговата линия. Тези параклиси, посветени на Свети Никола, са били построени благодарение на Бога, за защита в моретата. Тъй като почти всяко островно семейство има членове, работещи в корабоплаването, флота, риболова или гмуркането, е обичай хората, които преминават покрай един от тези параклиси, да влязат, да запалят свещи и да се молят за закрилата на приятели и роднини от бурните морета. Много семейства на имат син, на име „Николаос“, в чест на светеца.

Свети Николай, покровител на моряците, също е част от тържествата на Богоявление, които се провеждат край морето. Свещениците благославят корабите, закотвени в пристанището, в името на св. Никола, като го молят да наблюдава всеки един от тях, да го прекара безопасно през бурите обратно в пристанището. След това корабите надуват сирените си и бият църковните камбани, когато кръста се хвърля във водата. Моряците се гмуркат, за да видят кой може да извади кръста.

Св. Николай Чудотворец, също е призоваван да бди над православните срещи, търсещи единство сред църквите.

Сподели


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Покажи
Скрий
error: Не копирай !!
Обадете се
Направление
Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram