Как се празнува една гръцка Коледа

Как се празнува една гръцка Коледа

Коледа е важно културно и религиозно събитие в Гърция, на второ място след Великден. Храната играе основна роля на празничния сезон, като и подаръците, празненствата и символите.

Различните региони в Гърция имат свои собствени вариации в празничните традиции. Един такъв очарователен обичай идва от гръцкия регион на Епир. Там, коледният хляб е украсен с форми от тесто, които показват семейната професия, обувка за обущаря или плуг за фермера. Правят се още и малки хлябове, наречени кулури, в чест на животните – магарета, овце и кози –  разчупват се и се дават на животните като символ на добро здраве за следващата година. Други фигури са осем оформени самуна, колиантини, се пекат за децата, също като символ на здравето.
В крайна сметка гръцката Коледа е за споделяне, със семейството и приятелите, на радостта от сезона. Какъв по-добър начин да направите това, освен със специална ястия и подаръци?

 Гръцкият етикет за даване на подаръци

Подаръците на Коледа обикновено се обменят със семейство и приятели.
Подаръците не трябва да са скъпи. В Гърция подаръците обикновено се дават в замяна и получателят ще се чувства задължен да даде дар с еднаква стойност.
Подаръците трябва да бъдат опаковани.
Трябва да се вземе малък подарък, когато сте поканени в дома на някого.
Подаръците трябва да бъдат отворени незабавно.
Както в много страни, подаръци като ножове или ножици трябва да се избягват, тъй като те означават прекъсването на връзката.

Как да отпразнуваме една гръцка Коледа

Стъпка 1: Заведете децата да видят Дядо Коледа, който често може да бъде намерен в търговските зони.

Стъпка 2: Бъдете в очакване децата от квартала да запеят Коледни песни и им отправете добри пожелания. Трябва да имате ссушени смокини, орехи, бадеми и – най-важното – монети под ръка, за да ги дадете на младежите, които идват в дома ви.

Стъпка 3: Подгответе празнична трапеза за Бъдни вечер. Сервирайте традиционни храни и вино с баклава за десерт.

Стъпка 4: Изпечете хлябат на Христос „Христофомо“. Можете също така да украсите хлябовете със символи, които отразяват професията на вашето семейство. Сервирайте хляба със сушени смокини.

Стъпка 5: Поставете дървена купа с парче тел за дръжка, с окачен на нея стрък от пресен босилек, обвит около дървен кръст; това е гръцкият символ на Коледа. Поддържайте прясна вода в купата, за да запазите босилека жив.

Стъпка 6: Потапяйте босилека и кръста в светената вода веднъж на ден и поръсвайте във всяка стая в къщата си, за да се запазите от злите духовете или „каликандзари“.

Сподели


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Покажи
Скрий
error: Не копирай !!
Обадете се
Направление
Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram