Гърция и традицията да се дават подаръци на Коледа

Гърция и традицията да се дават подаръци на Коледа

Не можете наистина да празнувате Коледа, без да дадете на вашите близки подаръци и картички, независимо дали подаръците са големи или малки, целта е просто да поставите усмивка на лицата им. Празничното настроение на дванадесетте дни на Коледа е поело от религиозния дух на Коледа, но древните традиции за обмен на подаръци остават и до днес.

Обменът на подаръци и много други аспекти на Коледа допринасят за нарастващата икономическа активност както сред християни, така и сред не-християните; нещо, което прави този празник значимо събитие и ключов период на продажби за търговците на дребно и бизнеса. Икономическото въздействие на Коледа е фактор, който се е увеличил устойчиво през последните няколко века в много региони на света, но дали някога сте се чудили къде точно идва този обичай?

Традицията за обмен на подаръци сред християните се свързва с щедростта на св. Василий от Кесария и св. Никола или Николай от Мира, както и подаръците от злато, ливан и смирна, дадени на малкия Исус от библейските магове.

В гръцката традиция Свети Василий е този, който носи подаръци на деца на 1 януари (Деня на Св. Васил и Васильов ден) – за разлика от другите традиции, когато пристига Дядо Коледа или на 6 декември (Деня на Св. Николай – Никулден) или на Бъдни вечер (24 декември).

Св. Василий, роден в богато семейство, дарил всичките си притежания на бедните, непривилегированите, нуждаещите се и децата. Според легендата, св. Василий призова гражданите на Кесария да дадат откуп, за да спрат обсадата на града. Всеки член на града дава всичко, което има в злато и бижута. Когато откупът е бил даден, врагът бил толкова притеснен от акта на колективното даване, че той свалил обсадата, без да вземе откупа. Св. Василий бил натоварен с връщането на неплатения откуп, но нямало как да разбере кои предмети на кое семейство принадлежали. Затова обърнал всички бижута в хляб и раздал хлябовете в града и, като чудо, всеки гражданин получавал точния си дял и така се родила легендата. 

Подобна история обаче съществува и за друг гръцки митрополит – Свети Николай от Мира, за който се казва, че е помогнал на беден човек да ожени трите си дъщери, въпреки че не можел да си позволи подходяща зестра за тях. Тогава това би означавало, че те ще останат неомъжени и вероятно, при липса на друга работа, ще трябва да станат проститутки. Слушайки за тежкото положение на бедния човек, Свети Николай решава да му помогне, но е твърде скромен, за да помогне на човека на публично място (или да спаси човека като унижение от приемането на благотворителностра), озатова отишъл в къщата му под прекритието на нощта и хвърли три кесии (по едно за всяка дъщеря), пълни със златни монети, през отворения прозореца, в къщата на мъжа.

През вековете двете легенди са се смесили и днес западният Дядо Коледа остава свързан с Никола, докато източния се идентифицирана с Василий.

Друга версия на традицията на подаряването идва от тримата библейски магове Гаспар, Мелчиор и Балтасар, които започнали този коледен обичай, като донесли злато, ливан и смирна на христовото дете на Богоявление, деня, в който бебето било представено. Тримата мага са описани не само като мъдри мъже, но и като царе или персийски свещеници и астролози.

Навикът всъщност датира от популярната Сатурналия на Римската империя – празник, който започва на 17 декември до 23 декември в чест на бог Сатурн. Сигиларията на 23 декември бил ден на подаряване. Тъй като даровете със стойност означават социален статус, които са да бъдат в духа на сезона, затова често те били керамични или восъчни фигурки, наречени сиглариа, направени специално за деня, като свещи или „подаръци“. Децата получавали играчки като подаръци. В многото си стихове за Сатурналия, Маркус Валериус Марстилис (Martial) назовава скъпи и много евтини подаръци, включително писани табелки, зарове, кутии за пари, гребени, зъби, шапки, ловджийски ножове, брадви, топки, парфюми, тръби, прасета, колбаси, папагали, маси, чаши, лъжици, дрехи, статуи, маски, книги и домашни любимци. Подаръците можело да бъдат много скъпи, като роби или екзотични животни, но Марсиъл предполага, че символичните подаръци с ниска парична стойност  измерват високото качество на приятелството, по време на което се обменят подаръци сред тези, които празнуват. Древните римски сатурналии са били интегрирани в християнството през 4 век като средство за масово преобразуване на езическите римски граждани.

Сега, с всички исторически традиции и истории, не забравяйте да изненадате вашите приятели и роднини този сезон, с подаръци. Не забравяйте, че не е необходимо подаръците да са особено скъпи (за гърците е важен по-скоро е жестът, отколкото парите за подаръка), но по-важното е, че те трябва да бъдат оригинални и да демонстрират вашата мисъл и любовта.

Сподели


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Покажи
Скрий
error: Не копирай !!
Обадете се
Направление
Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram