Коледата в Гърция

Коледата в Гърция

В Гърция на Бъдни вечер децата, особено момчетата, често излизат на улиците с коледни песни „каланд“ (Κάλαντα). Те свирят, на барабани и музикални триъгълници, докато пеят. Понякога носят модели на лодки, декорирани с ядки, боядисани в златисто. Носенето на лодка е много стар обичай на гръцките острови.

Ако децата пеят добре, може да им се дадат пари, както нещо за ядане като ядки, сладкиши и сушени смокини.

Коледните дървета са популярни в Гърция. Но една по-стара и по-традиционна украса е плитка дървена купа с парче тел през нея. Клонка от босилек се овива около дървен кръст, който виси на тела. В купата се слага малко вода, за да запази босилека свеж. Веднъж на ден някой, обикновено майката в семейството, потапя кръста и босилека в светена вода и с него поръсва светена вода във всяка стая на къщата.

Смята се, че това държи на далече Каликандзарос (Καλλικάντζαρος) – лоши духове. Каликандзарос се появяват само през 12-дневния период от Коледа до Богоявление (6 януари). Те идват от средата на земята и влиза в къщите на хората през комина! Каликандзарос правят неща като гасенето на огъня и изагарянето на млякото. Паленето на огън, през дванадесетте дни от Коледа, също е предназначено да държи Каликандзарос далеч.

Всеки декември, на площад Аристотел в град Солун, се издига огромно коледно дърво и тримачтови ветроходни кораба. Това е популярна туристическа атракция.

Отиването на литоргия в полунощ също е много важно за повечето гърци.

Основното коледно ястие често е Агнешко или свинско, печено във фурна или на шиш. Често се сервира със спанак и сирене, различни салати и зеленчуци. Други коледни и новогодишни ястия включват баклава, кадаиф, диплес (Δίπλες – вид пържени сладкиши). Сладкишите се консумират за закуска или за предястия. Друг популярен коледен десерт са меломакароно (μελομακάρονο), продълговати бисквити (направени от брашно, зехтин и мед и навити и поръсени с нарязани орехи).

Традиционната украса на трапеза са хлябовете „Христофомо“ (Χριστόψωμο – хлябът на Христос или Коледен хляб). Това е кръгъл сладък хляб, който е ароматизиран с канела, портокал и карамфил. Отгоре е украсен с кръст. Хлябът се прави на Бъдни вечер и се ядене на Коледа.

На гръцки Весела Коледа е Καλά Χριστούγεννα (Кала Христогена).

Сподели


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Покажи
Скрий
error: Не копирай !!
Обадете се
Направление
Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram