Добре ли е или не да консумирате зехтин всеки ден?

Добре ли е или не да консумирате зехтин всеки ден?

Ако искате да добавите здравословни мазнини към вашата диета, може да помислите да консумирате ежедневно умерено количество зехтин. Въпреки че маслиновото масло е богато на здравословни хранителни вещества, не бива да се използват прекомерно големи количества. Маслиновото масло е с високо съдържание на калории и може да подкопае усилията Ви за отслабване или поддържане на теглото, ако се използва твърде много.

Характеристика

Зехтинът се получава от маслини чрез преработка. Маслиновото масло може да се консумира осамостоятелно или да се прибави към салати, тестени изделия, риба и зеленчуци. Зехтинът е богат на полиненаситени и мононенаситени мастни киселини, които намаляват риска от инфаркт и инсулт. Съхранявайте зехтина в хладилника или в тъмен шкаф, за да запазите мазнините и хранителните вещества до шест месеца.

Ползи

Маслиновото масло поддържа сърцето ви здраво, като намалявате нивото на холестерола в кръвта. Високите нива на холестерола втвърдяват артериите и увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Храни с високо съдържание на мононенаситени мастни киселини, могат да помогнат за нормализиране на нивата на кръвната захар и за подпомагане на кръвосъсирването. Диабетиците и лицата с нарушения на кръвосъсирването могат да се възползват от това, като включат зехтина в диетата си.

Видове

Изберете „extra virgin“ и „студено пресовани“ видове зехтин. Те са преминали през най-малкоо обработки и имат по-високи нива на хранителни вещества. Частицата в зехтина, наречена DHPEA-EDA, осигурява най-голяма защита на червените кръвни клетки. Extra virgin зехтините имат по-големи количества от тази частица, според проучване от 2009 г., публикувано в „Molecular Nutrition & Food Research“.

Имайте предвид

Поддържайте количеството зехтин в диетата си относително ниско. Една супена лъжица. от зехтина съдържа 119 калории и 13 грама мазнини. Не трябва да добавяте и зехтин към храни по здравословни причини. Вместо това заменете източниците на наситени мазнини, като маслото и маргарина, със зехтин.

Сподели


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Покажи
Скрий
error: Не копирай !!
Обадете се
Направление
Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram