Диетата на 300-та спртанци

Диетата на 300-та спртанци

Древногръцките война, спартанците са една от най-страшните бойни сили в историята. Легендата за тях бе възпята в разказа за 300-те спартанци, които посрещнаха армията на Персийската империя, убиха милиони и почти спечелиха. Създавайки филма за тези събития, актьорите изглеждат слаби, но мускулести, сякаш са диви и живеещи не в този свят, така че получавайки малко количество калории, да ги възстанови от прекомерните тренировки.

Легендата

Когато приказката се е случила (около 480 г. пр. Хр.) Древна Гърция е била разделена на държави и раси, като Спартанците, Атиняните и Тепсоните. Спартанците бса били почитани заради бойната им сила. Персийският крал Ксеркс е твърдо решен да завладее Гърция и решава да нападне Спарта. Тъй като спартанският лидер, крал Леонидас, не можа да получи подкрепа от старейшините, за да започне война с персите, води 300 от най-добрите си войници на планинския проход в Термопилите. Тесният проход действа като пречка, така че макар 3 милиона персийци да дойдоха да се бият, само няколкостотин биха могли да се бият в дадения момент. 300-те спартанци се бият няколко дни, убиват милиони и губят стогава, когато един местен селянин ги предава, като показва на Персиите пряк достъп.

Адаптацията

Легендата е превърната в графичен роман от Франк Милър и това от своя страна е адаптирано във филма на Warner Brothers и режисиран от Зак Снайдер. Производителите се сблъскаха с една страхотна задача – да накарат своите актьори да вникнат в ролята, така че те ги изпращат в Gym Jones, фитнес зала в Солт Лейк Сити, собственост на планинския катерач Марк Туайт. Той ги води през боевата хореография, екстремни тренировки и суровата и отслабващата диета.

Храните

Спартанската диета се фокусира върху пълноценни, органични храни. Диетата включва главно гръцки и средиземноморски храни като маслини, зехтин, смокини, грозде, ябълки, авокадо, зелени зеленчуци, яйца, пуйка, пилешко, риба, пълнозърнест хляб и див ориз. При тази диета, никога не трябва да ядеш до пълно засищане и трябва да бъдетете гладни между всяко хранене. Диетата обаче трябва да е с високо съдържание на протеини, затова яжте 1,2 g протеин за всеки килограм телесно тегло и ги яжте на всеки три часа. Яжте въглехидратите сутрин, за да ви дадат енергията, за да тренирате здраво. Няма препоръчителен калориен прием; трябва просто да ядете минимума, за да имате енергията да се упражнявате и да сте сигурни, че калориите ви идват от хранителни храни.

Тренировката

Диетата няма да работи, ако не я комбинирате със строга програма за упражнения. Според GymJones.com ежедневната тренировка трябва да включва 25 набирания, 50 лицеви опори, 50 вдигания с 160 kg тежести. 50 подскока върху 60 см стъпало, 50 вдигания с една ръка на с 16 кг Kettleball и 50 повдигания на краката за коремните мускули. Ако не можете да цитираните бройки, направете по-малко повторения с натрупване.

Ползите и минусите

Ако следвате строга диета, в която никога не се засищате до край и се упражнявате редовно, можете да отслабнете и да станете по-тонизиран. Тази диета е с храна с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на наситени мазнини, заедно със сложни въглехидрати, вместо рафинирани въглехидрати и храни с високо съдържание на ненаситени мазнини. Ако я следвате, може да си осигурите многобройни ползи за здравето. Червеното месо и преработеното месо с високо съдържание на наситени мазнини могат да причинят рак, а твърде много наситени мазнини може да доведе до сърдечни заболявания. Рафинираните въглехидрати могат да бъдат свързани със сърдечни заболявания, докато ненаситените мазнини могат да намалят риска от сърдечни заболявания и инсулт. Диетата е здравословна, питателна и балансирана. Възможно е обаче да имате замаяност, гадене и припадъци. Консултирайте се с Вашия лекар, преди да започнете диета или програма за упражнения.

Сподели


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Покажи
Скрий
error: Не копирай !!
Обадете се
Направление
Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram