Предимствата на гръцкия зехтин

Предимствата на гръцкия зехтин

Всички знаем, че съвременният живот има много движещи се части, така че е чудесно да откриваме неща, които могат да решат много проблеми наведнъж. Гръцкият  Extra-virgin зехтин е едно от тези неща: това е една от най-всестранните храни на планетата.

Той е градивна част на един от най-здравословните (и вкусни) диети в света и, за разлика от другите зехтини, не е само за пържене. В проучване след проучване модерната наука потвърждава това, което древните гърци са знаели през цялото време: Използването на гръцкия зехтин е едно от най-здравословните хранителни решения, които човек може да вземе, затова научете се как да търсите правилния зехтин, какво прави и здравните ползи, които предоставя.

Здравословна мазнина

Не всички мазнини са създадени равни, а зехтинът е сред най-здравословните известни масла. Това е централна част от така наречения „гръцки парадокс“ т.е. хората, които сспазват средиземноморска диета, която има високо съдържание на мазнини, имат ниски нива на сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване.

Вероятно сте чували за ползите от рибеното масло за здравето. Зехтина Extra-virgin съдържа същите омега-3 мастни киселини, свързани с всичко – от понижаване на кръвната мастна тъкан (основен риск за сърдечно-съдови заболявания) до намаляване на болката в ставите при хора с артрит. Можете дори да утроите приема на омега-3 мастни киселини, чрез готвене на риба в Extra-virgin зехтин.

Бори се със затлъстяването

Не е тайна, че затлъстяването е нарастващ проблем, особено сред децата. Постоянната консумация на гръцки зехтин спомага за поддържане на телесното тегло и подобряване на кръвната захар и инсулиновия контрол; Същото важи и за контрола на холестерола. Зехтинът е богат на липиди с висока плътност или т.нар HDL – „добрия“ холестерол. И накрая, от всички налични растителни масла, зехтинът стои най-високо в мононенаситените мазнини, вид мазнини, които не се окисляват в организма и да го карат да застарява.

Естествен противовъзпалител

Зехтина Extra-virgin съдържа естествен химичен продукт със специални свойства: фитонутриен олиокантал. Олеокантал имитира ефекта на ибупрофен, намалявайки възпалението. Лекарите вярват, че възпалението е свързано с (и може дори да бъде основната причина за) всичко – от алергии и депресия до сърдечни заболявания и рак. Олиоканталът, в Extra-virgin зехтина, спомага възпалението да не излезе извън контрол.

Готвите по-разумно

Гръцкия Extra-virgin зехтин е не само най-чисто сред разнообразието от налични зехтин, но има и най-богатия вкус и аромат. Обмислете да използвате зехтина като заместител на маслото и растителните масла, във вашите ястия. Няма да загубите вкуса, но ще получите богатство от здравословни ползи.

Не само за пържене

Комбинирайте го с пита хляб или багета за класическа закуска. Това е и една от най-популярните дресинги за всички видове салати, гръцки и други.

Тук е мястото и на макаронените изделия. Противно на популярното вярване, италианските готвачи препоръчват да добавяте зехтин на вашата паста, след варене. По този начин тя ще запази пълния вкус на мзехтина.

Extra Virgin или Virgin Зехтин

Ние знаем, че Extra Virgin зехтинът има някои специфични ползи за здравето, както и отличителен вкус. Но какво означава Extra VirginExtra Virgin зехтинът идва от първото пресоване на маслините. Те винаги са пресовани на студено, което означава, че не се използват топлина или химикали за извличане на крайния продукт. Също така няма добавки или консерванти.

Резултатът? Неподправено маслиново масло, което запазва естествения си вкус и аромат. Virgin зехтинът идва от второто пресоване и е с по-ниско качество. Гърция има специално отношение към зехтина и над 80% от продукцията е Extra Virgin. За сравнение, само 50% от италианското и по-малко от 30% от испанското маслиново масло са Extra Virgin.

Етикетите могат да лъжат

За съжаление, много марки, които твърдят, че са Extra Virgin, са чисти. Понякога те дори са премесени с друго растително масло.

Има лесни начини да се уверите, че получавате най-чистия продукт – просто помислете за това, откъде идва. Ако 80% от маслиновото масло, произведено в Гърция, е с извънредно високо качество, имате голям шанс до получите най-добрия наличен продукт. Направете малко проучване на марките, които виждате по рафтовете на супермаркетите, преди да купите.

 

Сподели


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Покажи
Скрий
error: Не копирай !!
Обадете се
Направление
Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram