Какви витамини и минерали се съдържат в маслините

Какви витамини и минерали се съдържат в маслините

Маслините са плодовете на маслиновото дърво и са известни като „Olea europaea“ или „масло от Европа“. Макар и малки по размер, маслините са богати на различни полезни витамини и минерали. Както зелените, така и тъмните маслини съдържат тези безценни хранителни вещества, които се различават само по степента на зрялост – тъмните маслини са просто зелени маслини, оставени на дървото за по-дълъг период от време преди прибирането на реколтата.

Витамин Е

Маслините съдържат витамин Е, който действа като мощен антиоксидант, разтворим в липиди, за защита на клетъчните мембрани и други тъкани от вредните свободни радикали. Той също така играе роля в образуването на червените кръвни клетки, помага на тялото да използва витамин К и предпазва кръвоносните съдове да станат прекалено свити. Една супена лъжица маслини осигурява 0.14 мг витамин Е, известен също като алфа-токоферол. Институтът по медицина препоръчва 15 mg на ден.

Витамин А

Маслините също така осигуряват витамин А, жизнено важна хранителна съставка, която помага да се формират и поддържат здрави зъбите, костите и кожата. Той служи като антиоксидант за предпазване на клетките от въздействието на свободните радикали. Една супена лъжица маслини предоставят 34 IU витамин А. Препоръчителното дневно количество витамин А за възрастни мъже и жени е съответно 900 и 700 IU.

Лутеин и зеаксантин

Маслините също съдържат малки количества лутеин и зеаксантин, антиоксидантни съединения, които са тясно свързани с витамин А и които филтрират вредните лъчи в окото. Една супена лъжица маслини съдържа 43 ug от каротеноидите. Въпреки че няма препоръчителен дневен прием за лутеинa и зеаксантинa, последните проучвания показват полза за здравето при добавяне на лутеин и зеаксантин съответно на 10 mg и 2 mg на ден.

Kалций

В сравнение с размера им, маслините съдържат значително количество калций – 7 mg в супена лъжица маслини. Калцият е жизненоважен за костната структура, съсирването на кръвта, предаването на нервните импулси, мускулните контракции и секрецията на хормоните. Той активира и стабилизира протеините и ензимите, като оптимизира тяхната дейност. Ежедневното препоръчително количество е 1000 до 1200 mg на ден калций в зависимост от възрастта.

Желязо и цинк

Маслините са добър източник на желязо и цинк. Те осигуряват 3,3 мг желязо или около 25% от дневната доза и 0,22 мг цинк или 17% от дневната му стойност в 1 чаша маслини. Желязото е от съществено значение за хемоглобина в червените кръвни клетки. Цинкът е необходим за синтез на ДНК и протеини, имунна поддръжка и заздравяване на рани.

Други витамини и минерали

Маслините също съдържат магнезий, калий, фосфор, мед и селен в много малки количества, в допълнение към витамините B-1 до B-6 и витамин К. Витамин К е от съществено значение за съсирването на кръвта, докато витамините В имат различни важни физиологични функции. Полифенолите и флавоноидите, полезни съединения, които имат значителни противовъзпалителни свойства, също присъстват в маслините.

Вижте какви видове маслини предлага нашия магазин тук

Сподели


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Покажи
Скрий
error: Не копирай !!
Обадете се
Направление
Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram