Зелени или черни маслини: кои са по-добрите?

Зелени или черни маслини: кои са по-добрите?

Влюбени ли сте в Каламата? Дали Джейми Оливър е наясно, че маслините „Nocellara“ са „най-добрите в света“? И дали черните маслини са наистина черни?

Любител на зелената маслина или черната маслина сте? Това е една от тези мистериозни разделителни линии, като пропастта между любителите на млечния и тъмния шоколад. Такива решения се чувстват толкова лични, колкото музиката, която слушаме, или парфюмът, който ползваме. И все пак предпочитанията ни се оформят и от модата. При маслините има забележителна тенденция към зелената.

„Най-добрите световни маслини върху лед“, обявява менюто в италианските клонове на Джейми. Байрън Бъргър продава „Прави маслини“. И в двата случая въпросните маслини са сочните Nocellara от Италия, като мазнини като масло и зелени като юни тревата. Том Бинг, основателят на Байрън Бъргър, казва, че никога не е обмислял поставянето на друго в менюто си.

През 90-те години на миналия век, мислех, че „правилните маслини“ означават черно. Стандартът беше Каламата от Гърция: лилаво-черна с почти дълбок гъден вкуса. Други фини примери бяха малките Coquilles от Ница и пълните кръгли Tanches от Нион.

Тогава черните маслини бяха изискани и средиземноморски; те са това, което ще сложите в спагетите. В готварските книги понякога се казваше „узрели черни маслини“, сякаш да се подчертае, че зелените маслини са незрели и горчиви, като зелени чушки. Зелените маслини бяха считани за лоши. Една зелена маслина, по скоро се свързваше с това, което се слага в шерито.

Но не всички „черни“ маслини, които предпочитахме, изглеждаха така. Много от тях нямаха тази каламата дълбочина на вкуса. Причината е, че почти всички по-евтини „черни маслини“, продавани в кутии или буркани, са (и все още са) зелени маслини, оцветени в черно. Ако вземате незрели маслини и ги третирате с алкален разтвор и кислород, цветът постепенно потъмнява. След това се използва химикал за фиксиране на цвета, преди да бъдат поставени на купчина и консервирани в саламура. Етикетът не трябва да споменава тази малка измама, тъй като е резултат от обработка, а не от боядисване. Предвид избора между фалшивите „черни“ маслини и истинската зелена, ще взема зелената, благодаря.

Завръщането на истинските зелени маслини беше част от испанското възраждане на храната в началото на 2000-те.. Зелените  маслини се превърнаха в празник, за да се насладите на лятната вечер със солени бадеми и студено „Fino“ ( съживлението на зелените маслини се случи заедно с ренесанса на шерито). Много фенове на черната маслина тихо промениха вкуса си.

Когато отхапеш от тези зелени глобуси, си спомняш, че маслините са плод. Толкова свежи! Толкова сочни! Такава маслина е достатъчно мека, за да променят мнението на тези, които никога не са харесвали солената горчивина на традиционните маслини, независимо от цвета им.

Сподели


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Покажи
Скрий
error: Не копирай !!
Обадете се
Направление
Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram