Сувлаки (Σουβλάκι) или Гирос (Γύρος)

Сувлаки (Σουβλάκι) или Гирос (Γύρος)

Широко известна със своята вкусна кухня и здравословно средиземноморско меню, Гърция също има собствена улична храна. Ако сте живеели или посещавали страната, най-вероятно сте опитвали известната пита сувлаки или пита гиро. Тези ястия от „бързото хранене“ са основна част от съвременната гръцка кухня, заедно със сиренето фета, узото и дзадзики. Но кой всъщност може да обясни разликата между сувлаки и гирос?

Преди да се гмурнете в разликата между сувлакито и гироса, трябва да се изясни едно нещо: ако поръчвате гирос, трябва да го наречете Йе-РОС. Кажете го отново, Йе-РОС. Добре, сега на „по-сложните“ неща.

Объркването между гирос и сувлаки идва от факта, че в ежедневния език сувлаки се използва като заместващ термин за гирос, поради приликата им. Независимо от това, гиросът (буквално обозначаващ завивам) се разпознава като конуси от месо, приготвени върху вертикално въртящ се шиш.

Сувлаки произлиза от гръцката дума сувла (σούβλα), което означава „шиш“, а произхода на сувлаки датира от древна Гърция, когато хората са се хранили с месо и хляб по начина, по който се сервира питката сувлаки днес. Ястието се наричало кандаулос (Κάνδαυλος).

Дори и по време на византийската епоха, има приликата с продавачите по улиците, продаващи в Константинопол сувлаки с пита хляб.

Бързо се придвижваме към по-новото време, когато първите сувлаки магазини в Гърция се появяват през 1951 г. в Ливадия, където сувлаки се готвило на пръчка, а гирос на въртящ се шиш. Месото (свинско, пилешко или агнешко) се сервирало на шишче и трябвало да се яде на място, в ръка, в питка хляб със сос и гарнитура или в чиния, обикновено с пържени картофи.

Така сувлаки питката се приготвя със сувлаки месо, което след това е полято с дзадзики, гарнирано с домати и лук и сервирано в питка на скара. Разбира се и други гарнитури и сосове също са на разположение, но се смятат за доста необичайни.

Гиро питката е същата; Месото обаче се заменя с месо на шиш, състоящо се от говеждо, свинско, пилешко, телешко или агнешко и дори смес, която се режела от конуса.

Сега вече знаете разликата между сувлаки и гирос.

Сподели


1 thought on “Сувлаки (Σουβλάκι) или Гирос (Γύρος)”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Покажи
Скрий
error: Не копирай !!
Обадете се
Направление
Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram