Как да разпознаем хубавия зехтин

Как да разпознаем хубавия зехтин

Дегустация на зехтин

Истината е, че много хора не знаят какъв трябва да е добрия зехтин. Затова ще дадем някои съвети какво да търсите в зехтина. Все чуваме, че добрата храна идва от пресните съставки. Зехтинът в средиземноморската диета е съставка, която е в почти всяка рецепта – особено в гръцката кухня – да не забравяме, че гърците са най-големите потребители на зехтин в света и по някаква причина зехтинът се добавя навсякъде. Ето защо е особено важно да имате добър зехтин, ако се опитвате да включите елементи от тази диета в сегашния си начин на хранене. Но освен вкуса, хубавия зехтин е важен за здравето: стария зехтин няма онези ценни антиоксиданти, които добринасят за повечето от неговите ползи за здравето.

Може би си мислите, че ако опитате просто бихте познали, ако зехтинът е лош, но това не е така, особено когато зехтинът не е част от вашето меню. Тъй като на пазара има голямо количество дефектни зехтини, а хората ги употребяват, като си мислят, че такъв е вкусът на маслиновото масло.

Ако не знаете какъв трябва да е добрия вкус на зехина, може да пропуснете не само вкуса, но и ползите за здравето.

За да можете да направите някаква оценка дали зехтинът е добър, ще трябва да знаете кой е вкусен. Така че можете да започнете, като сравнявате различни маслинови масла.

В идеалния случай искате зехтина да бъде в малка чаша, дори и в такава, където не можете да видите цвета. Използвайте малки чаши за кафе (като еспресо чаши), а можете да използвате и стъклени. Добавете малко количество зехтин (не повече от 1 супена лъжица) в чашата. Покрийте с дланта си и завъртете. Отпийте глътка и го смучете. Нека маслото да седи в устата ви, да се разлива, дегустирате и след това го преглъщате.

Не говорим за професионална дегустация на маслиново масло, но мисля, че е важно потребителят да знае какви аромати или характеристики би трябвало да има добрият зехтин и какви не трябва да има.

Ето и вкусовете, ароматите и характеристиките, които трябва да търсите според Международния съвет по зехтина.

Добри характеристики

Плодовост
Нека не забравяме, че маслините са плодове, така че добрият зехтин трябва да има известна степен на плодовост. Това може да дойде от зрели маслини или неузрели зелени маслини. Зехтинът трябва да е свеж, а не тежък и „мазен“.

Горчивина
Да, горчивият е добър. Горчивината е характерна за пресен зехтин. Маслините са горчиви. Степента на горчивина зависи от това колко е зряла маслината. Така че горчивото в зехтина е нещо положително. Въпреки това, в зависимост от вашия вкус може да искате да намерите зехтин, който има баланс на плодовост и горчивост, който можете да понесете.

Острота
Това е пиперна характеристика, която ще почувствате в гърлото си, когато поглъщате маслото. Може дори да кашляте. Много хора смятат, че това е лошо (като моя приятел), но не е, всъщност е от зехтин от незрели маслини и от прясно зехтин. Това също означава наличието на определени антиоксиданти. И не забравяйте, че това пиперно усещане трябва да изчезне доста бързо, не трябва да престава.

Лоши характеристики

Маслиновото масло не трябва да има следните характеристики:

Мухлясалост
Това е общ дефект, който се появява, когато маслините се събират в купчини и могат да предизвикат ферментация. Това е мирисът на мухъл или като на потни чорапи или на блатна растителност.

Плесенясалост
По същество това аромат на старо, който се появява, когато маслините се съхраняват в продължение на няколко дни във влажна среда и се развиват дрожди и гъбички.

Винено-Оцетен вкус
Точно както е описано, никое маслиново масло не трябва да има вкус или да мирише като вино. Това отново се дължи на ферментацията на маслините.

Метален вкус
Вкус, който напомня на метал. Обикновено това е резултат от продължителен контакт с металната повърхност по време на производството или и при съхранението.

Гранясалост
Това е най-често срещаният дефект, основно зехтинът е лош и може би сте се сблъсквали с този вкус, както когато ядете стари ядки или застояли бисквити, които се правят с мазнина.

Осъзнаването на тези дефекти може да ви помогне за откриването на някои от тези негативни характеристики.

Сподели


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Покажи
Скрий
error: Не копирай !!
Обадете се
Направление
Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram