Какви са ползите от белия винен оцет

Какви са ползите от белия винен оцет

Оцетът от бяло вино се състои от ферментирал етанол и други захари, които стареят, за да образуват по-малко кисела форма на традиционния оцет. Хората по света включват оцета от бяло вино в различни рецепти, а също така го използват и за почистване. През годините много хора са изтъквали ползите за здравето на оцета от бяло вино и съвременните изследвания предлагат известна подкрепа на техните вярвания.

Контрол на кръвната захар и апетита

Изследване от 2005 г., публикувано в „European Journal of Clinical Nutrition“, показва, че оцетът от бяло вино намалява гликемичния индекс на храната, когато се консумира заедно с нея. При здрави пациенти този оцет може да помогне за регулирането на кръвната захар и да осигури краткосрочен контрол на апетита. Същото проучване установи, че оцетът от бяло вино намалява чувствителността към инсулина, при пациенти с диабет и може да помогне за забавяне прогресирането на заболяването.

Антитуморни свойства

Статия, публикувана в „Medscape General Medicine“ през 2006 г., свързва консумацията на бял винен оцет с антитуморни свойства, което предполага потенциална връзка между оцета и рака. При лабораторните тестове белият винен оцет е показал, че забавя развитието на някои видове тумори или дори предотвратява образуването на нови. Това свойство може да се дължи на високото съдържание на полифенол в оцета. Подобно на други антиоксиданти, полифенолите, намиращи се в оцета от бяло вино, могат да намалят риска от рак поради способността им да неутрализират свободните радикали в организма.

Сърдечно здраве

Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, статия в „Medscape General Medicine“ предполага, че оцетът от бяло вино може да помогне за намаляване на кръвното налягане и да защити сърцето. При лабораторни тестове плъховете, които консумират бял оцет, показват намаляване на високото кръвно налягане, както и повишаване на абсорбцията на калций. Анекдотичните данни при хора също показват връзката между консумирането на оцет от бяло вино в салата и намален риск от сърдечни заболявания. Необходими повече проучвания за изследване на тези резултати, но оцетът показва някои обещаващи резултати по отношение на здравето на сърцето.

Екологичен хербицид

В допълнение към някои предполагаеми ползи за здравето, оцетът от бяло вино предлага някои не-здравни ползи. Той действа като естествен хербицид, който убива плевелите и инвазивните растения. За разлика от химическите пестициди, оцетът няма да допринесе за замърсяването на въздуха и водата, когато се използва по този начин.

Почистване

Оцетът служи и като естествен дезинфектант за почистване вътре в къщата и навън. Въпреки че може да не е толкова ефективен, колкото стандартните продукти за почистване, оцетът от бяло вино предлага евтина и екологична алтернатива на химическите спрейове и почистващи препарати.

Сподели


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Покажи
Скрий
error: Не копирай !!
Обадете се
Направление
Visit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram